MISSBRUK - SPEL & SHOPPING
Skype: mimi.Hafström
Telefon: 070-248 29 03
Missbruk?
Spelmissbruk? Behöver du hjälp att sluta spela bort dina pengar? Har du lånat pengar av vänner och bekanta?
Totalbehandling och praktiskt hjälp är effektiva verktyg som jag kan använda.
Missbrukar du droger? Dricker du för mycket? Använder du andra droger och har svårt att sluta? Vill du sluta röka?
Du kan få hjälp med samtal och praktiskt stöd.
Ekononomisk rådgivning?
Har du svårt att planera och prioritera vart dina pengar går? Har du många kontoskulder eller dyra lån? Har du handlat för mycket? Har du lånat pengar av vänner och släkt som du har svårt att betala tillbaka? Har du inte betalat dina räkningar eller kommer att ha svårt att betala dem? Har du svårt att göra en budget? Lugn! Jag erbjuder både praktisk hjälp och samtal.
Spelberoende
Hasardspelsyndrom, spelmissbruk, patologiskt spelande eller ludomani är ett psykologiskt eller socialt beroende av hasardspel. Spelberoende är en form av impulskontrollstörning, liksom kleptomani och pyromani. I likhet med andra impulskontrollstörningar delar personer med spelberoende en del generella symtom med substansberoende: till exempel är det vanligt att behöva spela med allt större summor för att uppnå samma “kick”, och en del spelberoende berättar även om abstinensliknande symtom, som rastlöshet och irritabilitet.
Typer av spel som anses extra starkt kopplade till spelberoende är snabba spel där tiden mellan insats och vinst är kort. Detta inkluderar spelautomater av olika slag, som enarmade banditer, pokermaskiner och Jack Vegas-automater. Från och med den 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting blir ålagda att förebygga spelproblem. De ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.
DIAGNOS
Att regelbundet ägna sig åt hasardspel är inte nödvändigtvis spelberoende, inte ens om det är ett högriskbeteende. Ett spelande anses vara sjukligt när det upptar en alltför stor del av personens liv, och personens liv raseras på grund av spelandet. Beroendet kännetecknas också av att personen innan spelandet genomgår en förfas som kännetecknas av en ökad spänning. Vid spelet upplever den drabbade en “kick”, och efteråt en lättnad.
För att diagnosticeras med hasardspelsyndrom ska man, enligt DSM-5, ha under en längre tid ha ägnat sig åt “olämpligt spelbeteende” som tar sig minst fyra av följande uttryck:
- Upptagenhet. Tänker ständigt på spel, till exempel är upptagen av att tänka på tidigare spelupplevelser, av att planera nästa speltillfälle eller av att fundera över hur man kan skaffa pengar att spela med.
- Tolerans. Behöver spela med allt större summor för att uppnå den önskade spänningseffekten.
- Kontrollförlust. Har flera gånger misslyckats med att kontrollera, begränsa eller sluta upp med sitt spelande.
- Abstinens. Blir rastlös eller irriterad vid försök att begränsa eller sluta upp med sitt spelande.
- Flykt. Spelar för att slippa tänka på sina problem eller för att söka lättnad från nedstämdhet, till exempel hjälplöshetskänslor, skuld, ångest, depression.
- Jagar förluster. Återvänder en annan dag för att vinna tillbaka bortspelade pengar.
- Lögner. Ljuger för anhöriga, terapeuter eller andra personer för att dölja vidden av sitt spelande.
- Sociala konsekvenser. Har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildnings- eller karriärmöjlighet på grund av sitt spelande.
- Ekonomiskt beroende. Förlitar sig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk krissituation som uppstått på grund av spelandet.
Personer med affektiva störningar kan få liknande manier. För dessa är dock inte spelandet i sig grunden till sjukdomen – när en person med affektiv störning slutar spela letar personen efter en annan mani. För en person med spelberoende däremot, är personen botad när denne slutar spela. Likaså kan personer med antisocial personlighetsstörning spela bort pengar, men dessa saknar den skuldkänsla som personer med spelberoende får inför de som drabbas av beroendet.
Spelberoendet kan leda till att personen börjar ljuga om skulder och spel för anhöriga, att personen blir aggressiv när spelandet och dess konsekvenser ifrågasätts, och att impulsen att spela inte kan kontrolleras. Till skillnad från tvångssyndrom är inte spelberoendet ångestfyllt så länge som personen ger vika för impulsen att spela. Ångest kan dock uppkomma för de konsekvenser som spelandet leder till. Självmordsrisken är femton gånger högre för den som har en spelberoendediagnos än för befolkningen i stort, även då andra beroendesymtom eller depression föreligger.
HJÄLP OCH STÖD
Det finns en del studier som tillsammans pekar på att KBT kan minska spel om pengar hos personer som har ett spelberoende. Däremot ger inte studierna svar på om spelandet skulle kunna upphöra helt eller om det blir färre dagar med spelande eller mindre belopp som satsas. Enligt sammanställningen är det också oklart om sättet att förmedla terapin har betydelse för effekten.
I Sverige ges stöd av Stödlinjen för spelare och anhöriga. Det finns enstaka behandlingshem som enbart ägnar sig åt behandling av spelberoende. Övriga blandar klienter med olika beroenden, vilket är negativt för den spelberoende. Problemen kan även behandlas på liknande sätt som andra beroenden: till exempel finns det Anonyma Spelare-grupper med samma tolvstegsprogram som Anonyma Alkoholister.
Mer om spelmissbruk
- Hasardspelsyndrom – Vårdguidens informationssida
- Spelberoendes riksförbund
- Stödlinjen – Första hjälpen vid spelproblem
- DSM-5-kriterier för hasardspelsyndrom