ÅNGEST & FOBIER
Skype: mimi.Hafström
Telefon: 070-248 29 03
Fobi
Fobi kallas en orimlig eller överdrivet intensiv upplevelse av rädsla, obehag, skräck eller äckel som, ibland utan saklig grund, återkommande infinner sig då en person ställs inför, eller riskerar att ställas inför, ett visst objekt eller en viss situation som personen hyser stark aversion mot. Personer som lider av fobi försöker i stor utsträckning undvika vissa situationer på grund av rädslan eller skräcken att stöta på objektet som personen är rädd, hyser obehag eller skräck inför, till exempel att helt avstå från att röra sig i skogen på grund av rädsla för ormar. Fobier sorteras kliniskt in under ångestsyndrom tillsammans med bland annat posttraumatiskt stressyndrom och tvångssyndrom. Dessa tillstånd karakteriseras av starka ångestupplevelser som orsakar lidande och i något avseende förhindrar ett normalt fungerande. Fobier kan idag oftast behandlas effektivt, bland annat genom kognitiv beteendeterapi, KBT.
Rädsla
Att kunna uppleva rädsla är en viktig del i människans överlevnad. Rädsla fyller funktionen att förbereda individen för att agera i enlighet med ett mål, nämligen att på olika sätt minska kontakten med det som ger upphov till rädslan. Rädsla är en adaptiv, till och med nödvändig, reaktion, medan fobier betraktas som en överaktiv rädslorespons. Fobier får individen att undvika sådant som egentligen är ofarligt, eller där farligheten kraftigt överskattas.
Typer av fobier
Fobier indelas i tre kategorier: social ångest (social fobi), specifik fobi och agorafobi (torgskräck). Olika fobier debuterar vanligen vid olika åldrar. Specifika fobier rörande djur och naturliga fenomen brukar debutera runt sju års ålder. Social ångest uppträder vanligen något senare, omkring 15 års ålder och agorafobiska besvär uppkommer mellan 25 och 29 års ålder. Studieresultat tyder på att uppemot 20% av befolkningen någon gång under livet utvecklar fobier. Liksom för andra ångestsyndrom är fler kvinnor än män drabbade. Ångestsyndrom och fobier finns även hos barn. Det är dock viktigt att man vid misstänkta fobier hos barn håller sig påmind om normala rädslor som barn upplever.
Orsaker
Skälet till att vissa personer utvecklar fobier anses vara en kombination mellan arv och miljö, det vill säga en biologisk sårbarhet kombinerad med händelser under livet. Vi antas vara mer benägna att utveckla rädslor för saker, som potentiellt kunnat hota individens/artens fortlevnad (till exempel ormar eller höga höjder), än saker som varit ofarliga (till exempel blommor) eller saker som är farliga, men som har dykt upp först under den senaste tiden (till exempel skjutvapen). Social ångest och agorafobi anses ha mer komplexa uppkomstmekanismer än specifik fobi, men även här tänker man sig att en biologisk sårbarhet i kombination med livshändelser gör att vissa personer utvecklar fobierna.
Psykologiska mekanismer
Det finns ett antal olika mekanismer som påverkar utvecklingen av en fobi. Gemensamt för dessa är att det krävs någon typ av inlärning, även om inlärningsmekanismen kan se olika ut för olika personer. Fyra typer av inlärning kan leda till en utveckling av fobisk rädsla. Den första, och mest självklara, är genom direkt erfarenhet. Här upplever individen riktig fara eller smärta i kontakt med det objekt för vilket fobin utvecklas, till exempel att bli biten av en hund och sedan utveckla en fobi för hundar. Det andra sättet är att uppleva ett falskt larm, i det här fallet en panikattack, i samband med objektet. Här tolkar individen en egentligen ofarlig situation som väldigt farlig och sammankopplar detta med objektet. Individer kan också lära sig fobiska beteenden genom att observera andra människor. Att se en individ, särskilt en nära familjemedlem, agera med rädsla i närheten av ett objekt är en stark grund för modellinlärning. Ytterligare ett sätt att utveckla fobi är att få något berättat för sig. I litteraturen finns fall beskrivna där en patient med ormfobi aldrig hade sett en orm i verkligheten, utan hade byggt upp sin fobi genom att fått höra många varningar under sin uppväxt.
Kliniska fobier
Kliniska fobier varierar i svårighetsgrad, där vissa i kontakt med stimulit kan uppleva fullfjädrade panikattacker, med tillhörande fysiologiska symptom, medan andra inte uppvisar en lika stor rädsla. Enligt den kognitiva modellen är individens rädslor för vad som ska att hända i kontakt med stimulit, så kallade katastroftankar, en central del i vad som vidmakthåller problematiken.
Social ångest och agorafobi
Social ångest, eller social fobi, handlar om rädsla som involverar andra människor eller sociala situationer. Den delas in i den generella sociala ångesten, och specifika sociala fobier. Den specifika sociala fobin brukar i regel vara ett mildare tillstånd än den generella varianten. Exempel på specifik social fobi är ångest då man till exempel ska hålla ett föredrag, eller när man äter i närvaro av andra människor. Agorafobi, även kallat torgskräck, rör i allmänhet rädsla förknippade med att befinna sig på platser som det är svårt eller genant att avlägsna sig ifrån.
Specifik fobi
Specifika fobier innefattar fem undergrupper baserat på vad som utlöser rädslan. Kategorierna är djur (ormar, fåglar), naturlig miljö (höjder, åska), blod-injektion-skada (blodprover, sprutfobi), situationella omständigheter (att flyga, små utrymmen) samt övriga (att kräkas, sjukdomar). Den specifika fobin kan röra sådant som upplevs som obehagligt av många människor, som att befinna sig på hög höjd, men också sådant som vanligen betraktas som ofarligt, som att svälja.
Blod-injektion-skada
Fobier för blod-injektion-skada skiljer från andra specifika fobier vad gäller symptom och behandling. Fobiker som är rädda för blod svimmar i hög utsträckning vid blodprover och dylikt. Den behandling som särskiljer den här typen av fobi kallas tillämpad spänning, och går ut på att individen får lära sig att spänna muskler inför blodprov och dylikt, för att förhindra de blodtrycksfall som orsakar svimningarna.
Psykologisk behandling
Det finns idag effektiv behandling för alla former av fobi, men stödet i forskningen skiljer sig åt mellan olika fobityper och olika behandlingsformer. Generellt kan ändå sägas att det starkaste forskningsstödet för långsiktig förbättring innebär att patienten på olika sätt får hjälp att närma sig objektet som ger upphov till rädslan, så kallad exponeringsbehandling. Vanligen ges denna i form av kognitiv beteendeterapi, där patienten, med terapeutens hjälp, stegvis närmar sig objektet som patienten är rädd för eller äcklas av. Denna behandlingsfilosofi gäller oavsett om patienten lider av en specifik fobi eller social ångest. Enligt denna teori är det patientens undvikande av objektet eller situationen som vidmakthåller fobin. Eftersom patienten reglerar sina ångestkänslor genom undvikande så får hen inte chans att uppleva att ångesten avtar av sig själv. Genom att uppleva en ångestminskning i närhet av objektet eller situationen så utmanas de katastroftankar och negativa antaganden som ligger till grund för fobin. När patienten inte längre tror att den fruktade konsekvensen kommer att inträffa, och därigenom kan agera normalt i kontakt med objektet eller i situationen, kan behandlingen avslutas.
Vid gradvis exponering utsätts patienten för ångestframkallande situationer successivt och uppmuntras att inte fly från det som ger upphov till ångesten. Genom att uppleva en förändring som kan betraktas som en markant ångestreduktion ses patienten som redo att gå vidare till nästa steg, men det är alltså inte nödvändigt att patienten är helt ångestfri innan nästa steg tar vid.
Ensessionsbehandling
Ensessionsbehandling utförs över en enda session på max tre timmar, och används främst vid behandling av specifika fobier. Här upplever patienten stark ångest, vilket fordrar en hög nivå av upplevd kontroll över situationen samt hög tillit till och förståelse för behandlingsprocessen.
Farmakologisk behandling
Ett antal olika läkemedelsbehandlingar har utvärderats för behandling av fobier. Vid specifik social fobi används betablockerare ibland som farmakologisk behandling. Detta dämpar fysiologiska symtom, som svettningar och hjärtklappning, vilket ibland kan vara tillräckligt för att den sociala aktiviteten ska kunna genomföras. Antidepressiva medel kan användas vid genomgripande social ångest. Ångestlindrande medicin i form av bensodiazepiner skrivs ut i undantagsfall, till exempel vid flygfobi. Det går inte att kombinera en beteendeinriktad exponeringsbehandling med ångestdämpande medicinering eftersom en av de viktiga behandlingskomponenterna är upplevelsen av att ångestkänslorna både tilltar och avtar.
Mer om ångest och fobier
Ångest – Vårdguidens informationssida
Ångest – Psykologiguidens informationssida
Nationellt kompetenscentrum anhöriga NKA – Anhöriga och psykisk ohälsa
Fobier – Vårdguidens informationssida
Social ångest – Vårdguidens informationssida
Specifika fobier – MINDs informationssida
Torgskräck (agorafobi) – DOKTORNs informationssida